Areola mamara - corectie estetica "|" Dr. Daniela Diveică

Areola mamara-corectie

3 lucruri esentiale pe care trebuie sa le cunosti despre corectia areolei mamare

Este perfect daca sanii au marimea si forma potrivita, insa nu este suficient! Areolele si mameloanele trebuie sa aib ao anume simetrie si un aspect care sa intregeasca estetica.

Operatia estetica a areolelor mamare poate face obiectul unei operatii distincte (mai rar). dar de regula este asociata cu tot restul operatiilor estetice la nivelul sanilor.

Astfel, de fiecare data cand realizeaza planul operator pentru sani va lua in calcul pozitia si dimensiunea areolei.

Operatiile estetice la nivelul sanilor care implica si estetica areolelor mamare
– marirea de sani cu implanturi prin abord periareolar
– micsorarea sanilor (orice tehnica)
– reconstructia sanilor dupa ablatii oncologice
– Areole de dimensiuni diferite
In cazul in care exista diferente mari de dimensiuni intre cele doua areole, exista posibilitatea corectiei acestora prin excizia surplusului si sutura periareolara.

Initiat, imediat dupa operatie exista o “incretire” inestetica a pielii din jurul areolei.

Acest lucru se rezolva de la sine in primele 3 luni postoperator.

In cazul operatiilor de micsorare a sanilor areola este corectata in dimensiuni obligatoriu. Aceste operatii se realizeaza fie doar printr-o incizie periareolara fie aceste incizii sunt mai largi lasand si o cicatrice verticala si, uneori, inca una in santul inframamar.

Cicatrici in zona areolara
In cazul maririi sanilor cu implanturi unii specialisti prefera abordul periareolar din motive estetice sustinand ca incizia la limita dintre cele doua nuante de piele este putin vizibila. Acest lucru este valabil doar in cazul tenurilor foarte albe, la care de fapt, oricare ar fi localizarea cicatricii, aceasta este foarte putin vizibila.

In cazul tenurilor mai inchise la care si areola este mai inchisa la culoare, cicatricea devine foarte vizibila datorita contrastului dintre culori, liniuta alba a cicatricii interpunandu-se intre “bejul” pielii si “maroul” areolei.

Acest neajuns se poate corecta cu ajutorul micropigmentarii (tatuajul medical).

De obicei este incizata jumatatea inferioara a areolei sau jumatatea ei externa.

De obicei nu este nevoie de acest tip de abord in cazul operatiilor clasice de marire de sani pentru ca localizarea cicatricii in santul inframamar are mult mai multe beneficii estetice si functionale decat cea periareolara.

Vindecarea cicatricilor areolare

Modul in care aceste cicatrici se vindeca depinde de:

-acuratetea tehnicii si experienta chirugului
-tipul de cicatrizare al pacientului
-tipul de fire folosit
-tipul de sutura utilizat
-localizarea inciziilor
-respectarea regulilor de ingrijire postoperatorie.
Singura directie in care nu putem face nimic este felul in care fiecare pacient cicatrizeaza. De aceea este foarte important ca aceste lucruri sa fie aduse la cunostinta dvs si sa va asumati acest risc. De obicei pana la varsta matura, oricare dintre noi am avut cel putin un incident soldat cu o cicatrice undeva pe corp, iar in cazul in care exista o cicatrizare patologica acest lucru va este deja cunoscut. Nu-l ascunde-ti chirurgului dvs! In cazul reconstructiei dupa ablatia sanului, cele mai utilizate metode de reconstructie ale areolelor sunt fie grefa de piele hiperpigmentata, fie, mai simplu, tatuarea zonei.
Reconstructia areolei mamare dupa ablatia oncologica a sanilor
Operatia de reconstructie a complexului areolo-mamelonar se poate face fie in acelasi moment operator daca este vorba de o amputatie mamara de micsorare sau se face la cateva luni dupa ablatia oncologica si reconstructia sanului.

Riscurile reconstructiei areolei cu grefa de piele

In cazul reconstructiei cu grefa de piele exista riscul ca aceasta sa se necrozeze si sa fie nevoie de o alta metoda de reconstructie. Exista riscul de asemenea ca pe zona grefata sa creasca par pentru ca de obicei pielea hiperpigmentata care se recolteaza are par. Daca tesuturile au suferit iradiere antineoplazica atunci acest risc este mult crescut.

In cazul reconstructiei prin micropigmentare exista riscul ca pigmentul sa nu prinda uniform sau sa fie o nuanta mai inchisa sau mai deschisa. Toate aceste neajunsuri se rezolva la o sedinta de corectie.

Rezultate definitive
Rezultatele reconstructiei cu grefa de piele sunt definitive.

In cazul tatuajului, in functie de pigmentii alesi rezultatele pot dura mai multi ani sau pot fi definitive.

In cazul pigmetilor definitivi exista riscul ca in timp sa apara o modificare nedorite a nuantei.

Tel. / Whatsapp

0737 965 600​

Str. Stefan Negulescu, Nr. 34 – Bucuresti

Scroll to Top